Talvirenkaat

Talvirenkaat jaetaan kahteen ryhmään: Kitkarenkaisiin ja nastarenkaisiin .

Talvirengasvalinnan ydinkysymystä – nasta- vai kitkarenkaat – kannattaa miettiä hetki. Vaihtoehtoja pohtiessa muutama tarkistuskysymys on paikallaan: miten paljon ajat, millaisilla teillä, millainen kuljettaja olet, miten harjaantunut talviajaja, voitko turvautua julkisiin kulkuneuvoihin vai ajatko lähes aina omalla autollasi, onko autossasi erityisiä turvavarusteita (ajovakaudensäätö- ja luistonestojärjestelmä, ABS-jarrut)? Annamme muutamia vinkkejä helpottamaan valintaasi nastallisten ja nastattomien renkaiden välillä. Valitsetpa kummat tahansa, muista, että talvi on taitolaji.

Millaisilla teillä ajat?

Jos ajat talvella enemmän jäisillä kuin lumisilla teillä, sinun kannattaa valita nastarenkaat. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, jossa tiet ovat talvella usein jäisiä. Kitkarenkaat soveltuvat paremmin lumisille teille. Jos ajat jäisillä ja polanteisilla sivuteillä, suosittelemme nastarenkaiden hankkimista.

Millainen kuljettaja olet?

Jos olet kokenut ja harjaantunut kuljettaja, voit valita talvirenkaiksesi yhtä hyvin nastattomat kuin nastalliset renkaat. Nykyaikaiset kitkarenkaat pitävät hyvin hankalallakin kelillä ja korjaavat jopa kuljettajan pieniä virheitä. Nastarenkaiden pitokyky on kuitenkin vielä huomattavasti parempi. Tuoreen, talviliikeenteeseen totuttelevan autoilijan on järkevää valita nastarenkaat.

Peilijää tai kovaksi pakkautunut lumi vaatii ennakointia

Jos ajat kitkarenkailla vesijäällä tai kovaksi pakkautuneella lumella, esimerkiksi kiillottuneella risteysalueilla, sinun on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Näillä alustoilla kitkarengas pitää selvästi huonommin kuin nastarengas.

Tie kutsuu pääkallokelilläkin

Onko auto sinulle työväline? Joudutko lähtemään aamuvarhaisella matkaan, vaikka lumimyräkkä tai hirmuinen pääkallokeli piinaisi? Sinun kannattaa ehdottomasti valita nastarenkaat. Nastarenkaat tasaavat ylivoimaisesti parhaiten kelivaihteluita. Nastarenkaat toimivat yllätyksettömästi.

Autossasi on runsaasti turvavarusteita

Ajatko hyvinvarustellulla, uudella autolla, jossa on ajovakaudensäätöjärjestelmä ja ABS-jarrut? Jos ajotapasi on lisäksi hillitty ja ennakoiva, selviydyt talvesta ilman nastojakin.

Arvostatko hiljaisuutta?

Jos renkaan hiljaisuus on sinulle tärkeä seikka, sinun kannattaa valita kitkarengas, joka on hiljainen myös paljaalla tiellä. Uusien nastarenkaidenkin ohjaamoääni on varsin vähäinen ja vaimea. Nasta- ja kitkarenkaiden melutasoa säätelee mm. EU-direktiivi. Modernit nastarenkaat eivät poikkea äänitasoltaan merkittävästi kitkarenkaista. Nasta- ja kitkarenkaiden melutasoa säätelevät mm. EU-direktiivit.

Kitkarenkailla joustoa asennusaikatauluun

Kitkarenkaat lisäävät asennusaikataulun joustavuutta. Voit asentaa kitkarenkaat autoosi syksyllä hyvissä ajoin ennen liukkaiden talvikelien alkamista. Kitkarenkaat lisäävät ajoturvallisuutta myös keväällä, jolloin lämpötilat vaihtelevat yllättävänkin nopeasti. Voit huoletta ajaa nastattomilla talvirenkaillasi, kunnes lämpötila vakiintuu keväiseksi.

Kitkoilla ympäri vuoden?

Kevään karkeat tienpinnat kuluttavat kaikkia renkaita erityisen paljon. Kitkarengas on suunniteltu ja tarkoitettu ensisijaisesti talvikäyttöön. Kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet eivät täytä hyvälle kesärenkaalle asetettuja vaatimuksia. Kesärenkaat ovat taloudellisin ja turvallisin vaihtoehto kesäkäyttöön.

Kitkarenkaat

Kitkarenkaissa pito perustuu renkaan hyvään kitkaan tiehen ja niiden ominaisuuksiin kuuluukin esimerkiksi alhainen rengasmelu, sillä ne rullaavat paljaallakin tiellä hiljaisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kitkarenkaat olisivat suositeltava vaihtoehto ympärivuotiseen käyttöön, sillä kitkarengas on ensisijaisesti talvirengas talviominaisuuksin. Lämpimillä keleillä kitkarenkaat kuluvat nopeasti ja kumiseoksen pehmetessä ajo-ominaisuudet heikkenevät.

Oikein käytettynä kitkarenkaat kuitenkin saattavat lisätä turvallisuutta, sillä vuodenaikojen vaihtuessa kelit voivat muuttua nopeastikin varsikin lämpötilojen osalta. Tällöin on hyvä, jos renkaat voi asentaa auton alle hyvissä ajoin ennen liukkaiden alkua ja käyttää, kunnes ajokelit ovat varmasti riittävän kesäiset. Kitkarenkaiden ominaisuudet perustuvat teräväsärmäisiin lamelleihin, jotka aukeavat kun renkaalla jarrutetaan tai kiihdytetään. Monissa Euroopan maissa kitkarenkaat ovat ainoa talvirengasvaihtoehto, sillä nastallisten talvirenkaiden käyttö on kielletty.

+Hiljaiset
+Kuluminen ei niin nopeaa
+Mukavat
-Pito jääkelillä

Nastarenkaat

Nastarenkaat yleistyivät 60-luvulla ja ovat edelleen hyvin vahvassa asemassa Suomen  talvirengasmarkkinoilla. Niiden parhaat ominaisuudet tulevat esiin jäisillä talvitaipaleilla, missä nastat purevat kiinni liukkaaseen ajorataan ja toimivat yllätyksettömästi vaikeista olosuhteista huolimatta

+Pito jääkelillä
+Mäkilähdöt nastoilla helppoja takavetoisilla autoilla
-Meluisat
-Nastat irtoavat helposti ja aiheuttavat tuhoa muiden ajoneuvoissa

Tietoa Talvirenkaista

Talvirenkaista on aina syytä tarkistaa urasyvyys sekä nastarenkaassa nastojen tila.

Talvirenkaassa kulutuspinnan pääurien pitää olla vähitään 3 millimetriä. Henkilöautonrenkaassa ja kevyen kuorma-auton renkaassa nastan ulkonema saa olla enintään 2 millimetriä.

Talvirengas on tunnistettavissa muista renkaista sen MS-merkinnästä (Mud & Snow).
Talvirenkaiden pakollinen käyttöaika on Suomessa joulukuun alusta helmikuun loppuun.